Yapay Zeka ile Şekillenecek Bir Dünyaya Doğru Yol Alıyoruz

Yapay Zeka ile Şekillenecek Bir Dünyaya Doğru Yol Alıyoruz Yazar : Gönül Kamalı, Genel Müdür

“Birbirimize baktığımız zaman arkadaş olup olmayacağımızın anlaşıldığı, sanayicilerin bir makineye baktığında aylar ve hatta yıllar sonrasıyla ilgili olacakların verilerini gözlemleyebildiği bir dünyaya doğru yol alıyoruz.”

2000’li yılların başlarına doğru, İnternet teknolojileri için ‘yıkıcı teknolojiler’ diye bir tanım ortaya atıldı. İş yapma biçimimizi, bakış açımızı, yaşama biçimimizi, sosyal hayatımızı ve sosyal hayatımızda kullandığımız araçları değiştirme gücüne sahip bu ‘yıkıcı teknolojiler’, bugün yapay zeka ve artırılmış gerçeklik uygulamaları ile bir kez daha uçtan uca hayatımızı değiştirmek üzere gerçekleşiyor.

Bilginin artık saklanamayacağı, veriyi ve deneyimi yanında taşıyan bir dünya daha geliyor. Dün bilgiyi kütüphanelerden alırken, attığımız bir mail’ın cevabı ertesi gün gelirken, bugün işlerin saniyeler içerisinde gerçekleştiği bir dünyada yaşıyoruz. Yarın ise bundan da öte; birbirimize baktığımız zaman bile arkadaş olup olmayacağımızın anlaşıldığı, sanayicilerin bir makineye baktığında aylar ve hatta yıllar sonrasıyla ilgili olacakların verilerini gözlemleyebildiği bir dünyaya doğru yol alıyoruz.

Bu dünyanın içerisinde yol almak, teknoloji altyapısı olarak MOM/MES sistemlerini kullanan ve dijital dönüşüm sürecinde hali hazırda yol almış işletmeler için bir fırsat iken, bunu hiç deneyimlememiş işletmeler için gelecekteki rekabet koşullarına adapte olmakta büyük risk teşkil ediyor. Aynı 2000’li yılların başlarında olduğu gibi günümüzde de, ancak yıkıcı teknolojilerin üretim yönetim sistemlerinde sağladığı avantajları uygulama aşamasına dönüştürebilen işletmelerin zorlu rekabet koşullarında hayatta kalabileceği bir düzene doğru ilerliyoruz.

Doruk Otomasyon olarak 20 yıldır geliştirmekte ve uygulamakta olduğumuz, dijital veri toplama yapılarını üretim operasyonlarının karar destek sistemleri ile yönlendirildiği MOM/MES sistemleri sayesinde bugün işletmeler zaten operasyonlarını anlık izlemek, anlamak, verimli biçimde yönetmek ve büyük veri (big data) oluşturabilmek için ihtiyaçları olan tüm üretim verilerini toplayabiliyorlar. ‘Patern’ olarak adlandırılan, işletmede daha önce izlenilen yolların ve bilgilerin kendi içlerindeki ilişkilerini anlamlandıran ProMANAGE yapay zeka uygulamaları sayesinde ise; bundan böyle gelecekte neler olabileceğini kestiren, yani kestirimci algoritmaların bazını oluşturan yapıya ve altyapıya geçiş sağlanabiliyor.

ProMANAGE kullanıcısı pek çok işletme, 2019 ilk aylarından itibaren üretim operasyonları yönetiminde makine öğrenmesi ve yapay zeka konulu yatırımlarını hayata geçirmeye başladılar, yıl içinde sonuçlarına da erişecekler.

Doruk Otomasyon, ProMANAGE’in artırılmış gerçeklik (AR) ve yapay zeka (AI) çözümleri, MES/MOM uygulamaları ile uluslararası dijitalleşme enstitüleri ile AR-GE işbirlikleri içinde global teknoloji gelişimine destek sunmaktadır.

Elde ettiği tecrübeler ışığında, yerli sanayicilerimizin Endüstri 4.0 araçları ile dünya firmaları ile rekabet edebilmeleri, hatta kendi sektörlerine yön vererek liderlik etmelerini hedeflemektedir.